Hadoop questions |

Logos Quiz |

Informatica questions |

C-Objective |

RDBMS questions |

Idioms and phrases |

Biology questions |

Probability questions |

1. A train moves with a speed of 108 kmph. Its speed in metres per second is

A. 24

B. 28

C. 30

D. 32

**Answer : ****30**

1 kmph = 1000 m / (60 x 60) s = 1000/3600 (m/s) = 5/18 (m/s)

So, 108 kmph = 108 x (5/18) = 30 (m/s)

2. A 100 meter long train is running at the speed of 30 km/hr. Find the time taken by it to pass a man standing near the railway line.

A. 10 sec

B. 12 sec

C. 14 sec

D. 16 sec

**Answer : ****12 sec**

Since the options are given in sec. we have to convert the speed of the train in terms of m/s.

Speed of the train = 30 km/hr = 30 x (5/18) = 25/3 (m/s)

So, the train passes 25 meters in 3 seconds (From the above equation).

Therefore, the train will pass 100 meters in 4 x 3 = 12 sec.

3. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

A. 120 metres

B. 150 metres

C. 180 metres

D. 210 metres

**Answer : ****150 metres**

Since the options are in meters, we will convert km/hr into m/s.

So, 60 km/hr = 60 x (5/18) = 50/3 (m/s)

Since the train crosses the pole in 9 sec, with the help of above result,

( 3 sec --> 50 meters, therefore 9 sec --> 150 meters) the length of the train will be 150 meters.

4. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

A. 65 sec

B. 89 sec

C. 100 sec

D. 150 sec

**Answer : ****89 sec**

Speed of the train = distance or length of train / time

Speed = 240 / 24 = 10 (m/s)

Please note that when a train crosses a pole, it crosses with the distance of itself.

So, the total distance will be equal to length of platform + length of train

Total distance = 240 + 650 = 890 meters.

Total time taken = distance / speed = 890 / 10 = 89 sec

5. A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?

A. 13.33

B. 26.67

C. 40

D. 66.67

**Answer : ****40**

Speed = Distance/time

Total distance travelled by the train = tunnel length + train length itself.

ஃTotal distance = 450 meters.

time= 40.5 sec.

Hence, Speed of the train = 450 / 40.5 = 11. 11 m/s

Converting to km/hr = 11.11 x (18/5) ≈40

Aptibook is a knowledge repository designed to serve quality based solutions for learning purpose. The content of the site is being reviewed carefully before and after publishing it. Constant review is performed to avoid any errors or inappropriate content however we cannot warrant full correctness of all content. While using this site, you agree to have read and accepted our terms of use, cookie and privacy policy. Copyright ©2013-2016. All Rights Reserved.