Hadoop questions |

Logos Quiz |

Informatica questions |

C-Objective |

RDBMS questions |

Idioms and phrases |

Biology questions |

Probability questions |

1. If A is 25% of C and B is 30% of C, then what percentage of A is B ?

A. 83 1/3% of B

B. 83 9/3% of B

C. 81 1/3% of B

D. 83 2/3% of B

**Answer : ****83 1/3% of B**

According to the problem,

A => 25 % of C ==> A = (25/100) C

B => 30 % of C ==> B = (30/100) C

A = C/4 and B = 3C/10

A/B = (C/4) / (3C/10)

A/B = (1/4) / (3/10)

A/B = 10/12 = 83.333 ..

A/B = 83 1/3

A is 83 1/3% of B

2. Two numbers are respectively 25% and 50% more than a third number. What percent is the first of the second ?

A. 26 2/3 % of second

B. 26 3/4 % of second

C. 83 1/3 % of second

D. 83 2/3 % of second

**Answer : ****83 1/3 % of second**

Let us take x, y, z as first, second and third numbers.

According to the problem one number is 25% more than third number.

Another number is 50% more than third number.

As per our asumption,

x = z + (25/100)z = z + (z/4) = 5z/4

y = z + (50/100)z = z + (z/2) = 3z/2

Percentage for first of second is x/y = (5z/4) / (3z/2)

Percentage for first of second is x/y = 10/12 = 0.8333..

x = 83 1/3 % of y (In percentage)

3. I derive an annual income of Rs. 688.25 from Rs. 10,000 invested partly at 8% p.a. and partly at 5% p.a. simple interest. How much of my money is invested at 5% ?

A. Rs. 3,725

B. Rs. 4,225

C. Rs. 4,800

D. Rs. 5,000

**Answer : ****Rs. 3,725**

Let the money invested in 5% p.a be **K**

ஃ Simple interest for 5% p.a = ( K x 1 x 5 ) / 100 ---------------- (1)

Since the investment done party,

ஃ Simple interest for 8% p.a = ((10000 − K ) x 1 x 8 ) / 100 -------------- (2)

From the problem ► (1) + (2) = 688.25

► 5K – 8K + 80000 = 68825

► 3K = 11175

K = 3725

4. An inspector rejects .08% of the meters as defective. How many will he examine to reject 2 ?

A. 200

B. 250

C. 2500

D. 3000

**Answer : ****2500**

From the problem,

► 0.08% of k = 2

► ( 0.08 / 100 ) k = 2

► k = 200 / 0.08

► k = 2500

5. In a survey, it was found that 65% of the people watched news on TV, 40% read in newspaper, 25% read newspaper and watched TV. What percentage of people neither watched TV nor read newspaper ?

A. 0%

B. 5%

C. 10%

D. 20%

**Answer : ****20%**

People who watch only TV = People who watch TV - People who read newspaper and watched TV
► 65 − 25 = 40 %

People who read only newspaper = People who read newspaper − People who read newspaper and watched TV ► 40 − 25 = 15 %

People either watched TV or read newspaper = 40 % + 15 % + 25 % = 80 %

ஃ Percentage of people neither watched TV nor read newspaper = 100 % − 80% = 20 %

Aptibook is a knowledge repository designed to serve quality based solutions for learning purpose. The content of the site is being reviewed carefully before and after publishing it. Constant review is performed to avoid any errors or inappropriate content however we cannot warrant full correctness of all content. While using this site, you agree to have read and accepted our terms of use, cookie and privacy policy. Copyright ©2013-2016. All Rights Reserved.